nieuws1
nieuws2
nieuws3
nieuws4
nieuws5

Prefab raamdorpels monteren: zo doet u dat!

Prefab raamdorpels zijn erg belangrijk omdat ze zorgen dat regenwater niet in de onderliggende gevel loopt, maar juist netjes in de grond verdwijnt. Daarnaast zorgen raamdorpels er ook voor dat vocht, vorst en wind buitenshuis blijven, waardoor het van groot belang is dat deze op de juiste wijze gemonteerd worden. Deze cruciale klus kunt u uitbesteden, maar natuurlijk ook zelf doen. Wanneer u beslist om deze uitdaging zelf aan te gaan is een goede voorbereiding essentieel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

monteren raamdorpel

Ga allereerst met veel precisie met het meetlint aan de gang, zodat u exact weet in welke maat de raamdorpels besteld moeten worden(regel: totale maat - 10mm). Wanneer u dit voor ogen heeft hoeft u enkel nog een keuze te maken wat betreft de diepte van de raamdorpel. Er zijn veel verschillende prefab raamdorpels beschikbaar, maar de meeste mensen kiezen voor een raamdorpel die van hetzelfde model/kleur als het raamkozijn is. Zo creëert u een eenheid rondom het huis. Daarnaast is het belangrijk dat de gevel met slecht weer niet helemaal nat wordt: daarom kunt u het beste een raamdorpel met een watergleuf/opstaande zijkant aanschaffen.

Het plaatsen van de prefab raamdorpels

-Stap 1: Het maken van een mortelbed
Om te beginnen maakt u een mortelbed op de plekken waar de prefab raamdorpels geplaatst gaan worden. Het mengsel voor het mortelbed creëert u door cement, zand en water samen te voegen, maar u kunt er tevens voor kiezen om het mengsel kant-en-klaar in de winkel kopen. Het mengsel plaatst u uiteindelijk in de deur-of raamopening waar het dorpel geplaatst moet worden.
-Stap 2: plaatsen
schuif de raamdorpelelement met de opstaande achterkant onder de kozijn, en leg deze op de mortelbed.
-Stap 3: schuinte
Tijdens het plaatsen van de dorpel moet u er rekening mee houden dat de raamdorpels iets naar beneden afloopt. Dit zorgt er namelijk voor dat het water makkelijk kan wegstromen. Dit is tussen de 7 en 15 graden.
-Stap 4: Uitkrabben
Na 15 min. van het monteren van de raamdorpelelement kunt de overtollige mortel verwijderen

Extra tips voor het plaatsen van de prefab raamdorpels

Ventiklik

U kunt de dorpel tijdens het plaatsen ondersteunen met een ventiklik . Door een ventiklik tussen de raamdorpels en het kozijn te plaatsen kan er geen vochtophoping ontstaan. Er wordt op deze manier namelijk ruimte vrij gehouden voor ventilatie van het kozijn, wat mogelijke houtrotschade voorkomt. De ventiklik hoeft u na het plaatsen niet te verwijderen en u kunt overgaan tot de afwerking.

Vindt u het toch lastig om zelf uw raamdorpels te monteren? Dan doen wij het graag voor u! U kunt er daarnaast ook voor kiezen om contact met ons op te nemen als u bepaalde vragen heeft over het plaatsen van de raamdorpels. Wij voorzien u graag van extra tips en suggesties.

terug