Na ruim een halve eeuw is het zover: er komt een geheel nieuw type raamdorpel op de markt. Het is een baanbrekend product, want niet gemaakt van steen of metaal, maar van glasvezel. Raamdorpel ‘IsoSill’ (geregistreerd merk) geeft antwoord op het lang bestaande probleem van de koudebrug onder ramen in verder goed geïsoleerde gevels. En die zijn er steeds meer, want de bouw verandert onder invloed van de klimaatverandering. Bart Tenbült, directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen BV uit Bladel, vindt het hoog tijd dat zijn bedrijf daarop inspeelt met een passend en slim bedacht product. |
Raamdorpels kennen we eigenlijk al zolang er kozijnen zijn. Ze worden veelal gemaakt van zware materialen: keramiek, natuursteen en beton. Daar kwamen aluminium en tot slot – ruim een halve eeuw geleden - Holoniet bij, een composietmateriaal. Maar dat was en is het dan. Veel ontwikkeling zien we niet in deze bedrijfstak als het gaat om het basisproduct.
Jawel, we metselen al lang geen losse raamdorpels meer, nu we in een handomdraai een compleet geprefabriceerd raamdorpelelement strak kunnen monteren. Al sinds 2002 verlijmt Raamdorpelelementen BV op die manier losse raamdorpelstenen tot handige, maar wel zware elementen. Bart Tenbült zag in de jaren daarna zijn bedrijf groeien en groeien, maar hij zag ook de vorm- en materiaalverandering bij de gevels waarin zijn raamdorpelelementen komen. ’Isolatie’ is het trefwoord dat bij hem de vraag opriep of er geen betere oplossing was te bedenken voor de bijna onvermijdelijke koudebrug in die goed geïsoleerde gevels. Na twee jaar stoeien met de bestaande raamdorpels gooide hij het over een andere boeg: terug naar de tekentafel zogezegd, oftewel: helemaal vanaf nul een nieuw type raamdorpel met optimale isolatie en koudebrugloze aansluiting bedenken. Ga er maar aan staan…. Gelukkig was het niet voor het eerst dat er geïnnoveerd moest worden.
Mooi voorbeeld van efficiency in de bouw
Raamdorpelelementen BV heeft inmiddels een jarenlange ervaring met het in eigen fabriek produceren van prefab raamdorpels uit één stuk. Dit type raamdorpel wordt geglazuurd of ongeglazuurd geleverd en er is keuze uit diverse kleuren zoals Steenrood, Antraciet en Blauwgroen. Het verlijmen van losse raamdorpelstenen tot elementen is als ontwikkeling een mooi voorbeeld van toenemende efficiency in de bouw. Het is ook een ontwikkeling die een hogere kwaliteit en duurzaamheid oplevert. Het werkt efficiënt omdat niet langer steentje voor steentje met de hand hoeft te worden ingelegd in de specie, maar een volledige lengte op maat in één keer kan worden aangebracht. Strakker en vlakker dan veelal met handwerk mogelijk is. "Er zijn nog wel metselaars die heel secuur een rechte raamdorpel kunnen maken, maar dan zijn ze langer bezig en dan wordt het te duur", constateert Bart Tenbült. "Bij ons in de fabriek gebeurt het verlijmen van de losse dorpels automatisch en onder de meest gunstige verwerkings- en arbeidscondities, waarbij we het proces kunnen sturen tot dat het element helemaal uitgehard is. Dat verlaagt de faalkansen op de bouw en dus de kosten."
De kant-en-klare raamdorpels zijn eenvoudig te monteren. Heel wat aannemers, klusbedrijven, woningbouwcorporaties en architecten hebben daar al gebruik van gemaakt.
Omdat de raamdorpels als vast element op de millimeter nauwkeurig passend uit de fabriek komen, is er geen metselvaardigheid nodig. Dat is een groot voordeel, want op renovatiewerken lopen in tegenstelling tot nieuwbouw vaak geen metselaars rond. Wie er wél zijn, zijn voegers en kozijnmonteurs.
Bart Tenbült: “We leveren alles mooi gesorteerd af in de herkenbare rode stalen bakken of op rode rekken. De jongens leggen een raamdorpelelement zo even neer zonder speciale vakkennis. De aannemer hoeft dus geen aparte metselaar te sturen. Raamdorpelelementen maken het renovatiewerk ongekend simpel met zo min mogelijk overlast voor de bewoners: aan het eind van de dag is alles klaar.”